ZVU_Icoontje_Therapiezwemmen

Therapiezwemmen bij Zwemvereniging Utrecht

Wat is Therapiezwemmen?

Therapiezwemmen, door deelnemers ook wel “warmwater-therapie” genoemd, wordt gegeven aan mensen die, om verschillende redenen, onder begeleiding van een fysiotherapeut, oefeningen moeten en/of willen doen in warm water van ca. 30°-32° Celsius. Deelnemers ervaren in het water het gemak van bewegen waar dat vaak buiten het water bemoeilijkt wordt. Daarnaast is er aandacht voor balans, bewegen tegen weerstand en ademhaling. De trainingen worden gegeven door fysiotherapeuten die zelf werken of hebben gewerkt in een ziekenhuis, verzorgingshuis en/of eigen praktijk.

Geschiedenis

Het therapiezwemmen zoals we dat nu kennen bij ZVU is in 1999 opgericht door Trias Fysiopraktijk, bedoeld voor een groepje mensen die oefeningen nodig hadden of wilden doen in warm water. In september 2001 is deze discipline overgegaan naar het voormalige ziekenhuis Mesos. Therapiezwemmen werd toen gegeven door de fysiotherapeuten van dit ziekenhuis. Later, in 2002, was het door gemeentelijke regels niet meer mogelijk om, als niet-zwemvereniging, badwater te verkrijgen in zwembad De Kwakel. De zwemvereniging DVC “De Kwakel” heeft daarom destijds deze activiteit overgenomen. In 2004 is DVC “De Kwakel” gefuseerd met de zwemvereniging “UWV Wilskracht” en de naam is toen “Zwemvereniging Utrecht” geworden.

Praktische informatie

Therapiezwemmen vindt wekelijks plaats op woensdag van 17:30-18:30 uur.
De trainingen zijn in het doelgroepenbad van Zwembad De Kwakel, Paranadreef 10 (Utrecht-Overvecht).
Er is geen mogelijkheid om ‘vrij’ te zwemmen tijdens dit therapie-uur.

We streven ernaar om het gehele jaar therapiezwemmen aan te bieden. We zijn echter afhankelijk van de openstelling van zwembad De Kwakel. Over het algemeen is het zwembad tijdens de zomervakantie 6 weken gesloten. Dergelijke uitval, ook met bijvoorbeeld feestdagen, wordt dan altijd tijdig naar de deelnemers gecommuniceerd door de commissie.

Interesse?

U mag 2 proeftrainingen volgen voordat u besluit lid te worden van Zwemvereniging Utrecht. Aanmelden kan door het inschrijfformulier in te vullen. Het inschrijfformulier kan bij het secretariaat van de vereniging aangevraagd worden door te mailen naar info@zvutrecht.nl of te bellen naar 030 – 258 17 40. Deze ontvangen we dan graag ingevuld en ondertekend retour.

Het contributiejaar loopt van september tot en met augustus en wordt in 3 termijnen gefactureerd (facturatie vindt plaats in september, januari en mei). De opzegtermijn bedraagt drie maanden. Sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden de kosten voor deze therapie. Dit geldt met name voor deelnemers met artrose en reuma. Wij zijn ook aangesloten bij het U-pasbureau. De daadwerkelijke korting op de contributie is afhankelijk van wat u wilt besteden van uw budget en of dit nog beschikbaar is.

Commissie en contact

Voor aanvullende informatie of vragen kunt u contact via:

therapiezwemmen@zvutrecht.nl

Locatie
Alle zwemlessen en sporten vinden plaats in:
Zwembad De Kwakel
Paranadreef 10
3563 AX Utrecht (Overvecht)

030 - 258 17 40

therapiezwemmen@zvutrecht.nl