ZVU_Bedankt_01

Vacature BIJ ZV Utrecht

Sannah wil jij voor mij hier een intro-tje maken
Vertel iets over de vacature pagina

Veilig Sportklimaat

Gezocht: Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
De Werkgroep Veilig Sportklimaat (bestaande uit Sannah Boersma, Elien Burgers, Marlous Groenewoud, Evelien van Klaveren & Redmer Kuperus) is op zoek naar één of meerdere vertrouwenscontactpersonen (VCP) voor Zwemvereniging Utrecht (ZVU).

De VCP is binnen de sportvereniging het centrale aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP is het eerste aanspreekpunt en opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag, en biedt een luisterend oor, denkt mee en biedt, indien gewenst, advies. Daarnaast adviseren en stimuleren VCP’s de vereniging preventieve maatregelen te nemen.

Als VCP behandel je niet zelf inhoudelijk de klachten, maar probeer je de weg aan te geven naar een goede oplossing. Je bent op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. In een vertrouwelijk gesprek help je bij het doen van een verhaal. Dit kan bijvoorbeeld gaan over zaken als pesten, conflicten en ruzie, discrimineren en seksuele intimidatie binnen onze vereniging, maar ook over vragen die kunnen spelen voordat er problemen zijn.

Achtergrond VCP
De praktijk binnen de brede sportwereld en ver daarbuiten wees uit dat er momenten en gebeurtenissen zijn waarbij grensoverschrijdend gedrag helaas niet voorkomen kon worden. Binnen Zwemvereniging Utrecht willen wij dit graag voor zijn. Daarom is het belangrijk dat er, naast een vrijwilligersovereenkomst en een VOG-verklaring, een VCP aangewezen wordt. Zo hebben we als vereniging een centraal aanspreekpunt en kunnen we met elkaar zorgen dat de wijze waarop we met elkaar binnen de club omgaan leuk en veilig blijft.
Werkzaamheden
• Als VCP ben je het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp;

  • • Als VCP behandel je zelf geen klachten: Je biedt een luisterend oor en helpt indien nodig een gerichte en passende weg te vinden naar hulpverlening;
  • Als VCP zorg je ervoor dat iedereen binnen de club op de hoogte van het bestaan van de VCP, wat de functie inhoudt en de manier waarop de VCP kan worden bereikt;
  • Als VCP schakel je met het bestuur over de laatste ontwikkelingen en geef je (on)gevraagd advies wanneer nodig.

Wie ben jij?

  • Je bent minimaal 25 én geen bestuurslid;
  • Je bent sociaal, toegankelijk en integer;
  • Je kan je neutraal en onafhankelijk opstellen.

Wat bieden wij?

  • De cursus voor VCP (twee dagdelen) en diverse terugkomdagen. De cursus tot VCP wordt afgesloten met een certificaat van NOC*NSF;
  • Ondersteuning vanuit SportUtrecht en Werkgroep Veilig Sportklimaat.

Geïnteresseerd? Laat het één van ons weten of stuur een mailtje naar vcp@zvutrecht.nl. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Let op: De rol van een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is anders dan de rol van een vertrouwenspersoon (VP). Een VCP beoordeelt slechts de situatie en verwijst het slachtoffer en / of de beklaagde al dan niet door naar een daartoe opgeleide hulpverlener, te weten één van de vertrouwenspersonen (VP) van NOC*NSF.